Фармакотерапевтичні властивості Лікарських Рослин — 3

(Авторка – Богдана Гриневич) — 3

Ми розглянули основні діючі речовини лікарських рослин. Тепер розглянемо їх корисні властивості для людини.

Перша форма використання лікарських рослин — трав’яні чаї. Головна дія таких чаїв — здатність діючих речовин розчинятися в воді та входити в кров’яне русло через органи травлення. Кожна лікарська рослина має свої особливості у використанні, та гололовне, що вони роблять — це очисна функція завдяки своїй здатності допомагати організму виводити з нього продукти метаболізму через сечу і жовч.

Існують певні умови приготування таких чаїв. Тільки правильно приготовлений чай містить оптимальну кількість активних речовин. Чай потрібно готувати з відповідної дози сировини і води, нагрітої до температури, якої потребує дана активна речовина.romash

Перш за все, декілька слів щодо дозування сировини. Поширена неправильна думка про те, що з великої кількості сировини можна приготувати більш діючий чай. Висока концентрація активних речовин може спричинити дію, протилежну до очікуваної, і зашкодити хворому. Тому не слід збільшувати кількість сировини при готуванні чаю вище дози, перевіреної і підтвердженої на практиці. Слід запам’ятати, що повна чайна ложка (не переповнена) містить 1,5 — 2 грами чайного збору. Столова ложка містить близько 5 грамів чайного збору.

Наступною формою використання лікарських рослин є ефірні олії. Основна їх дія — психорегулююча. Активні елементи ефірних олій діють на наші рецептори, завдяки чому здатні змінювати психічний стан організму, певно діючи через такий шлях на весь загальний стан людини. Є ефірні олії, які збуджують, а є такі, які навпаки заспокоюють.

Особливо цікавою є дія жирних олій лікарських рослин. На цьому факторі ми зупинемось, розглянувши дію на організм людини “Бальзаму Гриневича” — натуральних олій, які виготовляються з живих квітів за спеціальною технологією, запатентованою і вже випробуваною на практиці протягом двадцяти років самим автором бальзаму та його багатьма прихильниками.

Ось, наприклад, деякі види Бальзамів та їхня дія на організм людини.

РБ (Звіробій)

Універсальна сечегінна, протизапальна, антисептична та антибактеріальна дія, сприяє зникненню тканинних ущільнень і регенерації тканини. Головна фарбуюча речовина — гіперіцин. Гіперіцин підвищує чутливість шкіри щодо шкідливих дій світла. Добре діє на нервову ситему та регулює менструації. Використовують також як внутрішнє для лікування виразки шлунку.

Р (Ромашка)

Покращує стан слизових оболонок, послаблює алергічні реакції, дезинфікує і заспокоює, сприяє відновленню функцій легенів і жіночих органів. Протисудорожне, також діє проти екзем.

Т (Деревій)

Сприяє відновленню функцій системи травлення. Кровозупинна дія. Збуджує та посилює секрецію шлунку. Добре загоює рани.

Д (Душиця)

Сприяє покращенню системи травлення, відновленню функцій жіночої гормональної сфери. Справляє чудову косметичну дію, завдяки якій шкіра стає ніжнішою. Сприяє відходу мокрот з органів дихання та покращує травлення їжі. Знімає головні болі.

П (Безсмертник)

Сприяє відновленню печінки, унікальна жовче- і сечогінна дія. Використовується проти червів-паразитів.

С (Сосна)

Унікально якісно заживляє рани і виразки. Добре діє при застарілих запаленнях бронхів.

К (Кропива)

Зміцнює коріння волосся, підсилює зсідання крові, відновлює рівень гемоглобіну в крові. Багата на вітамін С і провітамін А. Допомагає при ревматизмі, зупиняє кровотечі.

Ч (Чистотіл)

Сприяє швидкому зникненню щільних утворень (бородавки, кондиломи, папіломатоз), затримує ріст пухлиних клітин. Також справляє фунгістатичну і бактеріостатичну дію на мікобактерії туберкульозу. Має заспокійливі та жовчогінні властивості, послаблює судоми.

Б (Буркун)

Відхаркуюча дія при бронхітах. Пом’якшує пухлини і ревматичні затвердіння. Прискорює визрівання наривів. Продовжує час зсідання крові. Сприяє відновленню кісткової тканини.

продовження

Share Button